Filmvisning

Guider   >   Filmvisning

Filmvisning

Vad kul att ni vill anordna en filmvisning! Här under kommer ni få reda på allt ni behöver veta för att anordna en filmvisning.

Här är hela checklistan som pdf, som du kan ladda ner.

Filmvisning

Vad kul att ni vill anordna en filmvisning! Här under kommer ni få reda på allt ni behöver veta för att anordna en filmvisning.

Checklista

Checklista

Checklista

Checklista

Checklista

  • Kom igång
  • Planera
  • Fixa!
  • Nu kör vi
  • Avsluta

Kom igång!

Idéverkstad

Ni kanske har hundra idéer på vad ni vill göra. Använd vårt material för att hitta på och utveckla idéer. Diskutera tillsammans och hitta “kärnan” - vad det är som ni vill fokusera på. Ni kan göra en övning för att diskutera vad ni har för erfarenheter och vad ni vill göra.

Starta en förening

Använd vårt startkit, för att starta upp en förening. Då kan ni öppna bankkonto och ta del av den stöttning Vi Unga kan ge. Det tar ungefär en timme om ni använder vårt startkit.

Starta en studiecirkel i arrangörskap

Kontakta Studieförbundet Vuxenskolan och sätt igång en studiecirkel i arrangörskap. Det är bra att skriva ett mejl eller ringa dem direkt, så ni kan bjuda dem till nästa gång ni har möte. De kommer då vilja låna en timme av er tid för att berätta om studiecirkeln och hjälpa er att starta den. När ni startar en studiecirkel, så kommer en av er behöva gå en cirkelledarutbildning.

Börja planera!

Gör en tidsplan

Bestäm tidpunkt för filmvisningen, så har ni en utgångspunkt för era planeringar. Det kommer hjälpa er att planera rätt.

Gör en aktivitetsplan

En aktivitetsplan hjälper er att dela upp uppgifter, och se till att de blir gjorda.. Ni skriver upp vad som ska göras, vem som ansvarar för att det blir gjort och till vilket datum det ska göras.

Ta hjälp i planeringen

Behöver ni mer hjälp i  er planering. Testa att använda vår övning livspussel. Den hjälper er hinna med ert eget liv. Vi har även övningar i ansvarsfördelning. Gå in på vår sida om föreningsliv, för att se våra verktyg.

    

Pengar

Att söka finansiering till ert arrangemang är viktigt tidigt i planeringen, eftersom det sätter gränser för vad ni kan göra. Därför är det viktigt att ni letar efter bidrag, stipendier och sponsorer. Här nedan hittar ni hur ni gör en budget, hur ni kan söka pengar och information om att redovisa pengarna.

        

Licens

Det är viktigt att ni har koll på vad som gäller när ni ska visa en film för andra. Här har vi listat tre olika typer av scenarion av filmvisningar så att ni vet vad som gäller för var och en.

  

Fixa

Fixa lokalen

Ni behöver fixa en lokal till ert arrangemang. Kolla under checklistan Fixa lokalen vad ni behöver tänka på när ni väljer lokal.

  

Fixa utrustning

Till en filmvisning finns det en del utrustning som behövs. Kolla under checklistan Fixa utrustning för att se vad ni behöver.

Nu kör vi!

Gör en dagsplan

Planera allt som händer och vem som fixar vad under dagen för ert arrangemang. Ni kan använda vår aktivitetsplan eller vår dagsplan till det.

Gör en aktivitetsplan

Planera allt som händer och vem som fixar vad under dagen för ert arrangemang. Ni kan använda vår aktivitetsplan eller vår dagsplan till det.

Gör ett minutschema

För själva filmvisningen kan ni göra ett minutschema - alltså ett schema över allt som händer som är så detaljerat att ni planerar varje liten stund.

Ansvarsområden

Nu närmar sig den stora dagen, när er filmvisning äntligen blir av! Under filmvisningen, finns det många saker ni behöver hålla koll på och fixa. Använd därför vår lista över ansvarsområden, för att se till att det finns någon som vet och ansvarar för varje grej

Börja sprida ordet!

Det är även dax att börja sprida ordet. Vill ni affischera, göra facebookevenemang eller hitta andra sätt att nå ut på? Det är ett arbete ni kan börja med nu!

Avsluta

Innan ni har avslutat erat arrangemang är det bra om ni gör en sista aktivitetsplan för avslutningen. När ni har gjort det är det dags för att utvärdera, och städa upp i ekonomin!
Här nedanför hittar du verktyg för att avsluta ditt arrangemang.

Sista aktivitetsplanen

Nu är det dags att avsluta alla saker ni behöver avsluta. Det ni nu behöver tänka på är vad som fortfarande behöver göras. Det kan vara saker som:

- Behöver ni städa direkt efter eller sker det dagen efter?
- Publicera bilder och text från evenemanget. Samla ihop recensioner, twitteruttalanden, facebookstatusar; ja alla som kommunicerat ut att evenemanget var bra.
- Städa upp i ekonomin. Finns det något ni fortfarande behöver betala?Har ni sorterat alla kvitton och bokfört allt?

Det kan vara bra att göra en sista aktivitetsplan, där ni skriver ner de saker ni behöver göra klart eller lösa.

Ekonomisk redovisning

När ni är färdiga med hela arrangemanget är det dags för en ekonomisk redovisning. Det är en slutlig räkning av alla pengarna, som ni gör när ni har betalat allt ni behöver betala och fått in alla pengar ni kan få in. Ni gör den alltså när allt med pengarna är klart.

Utvärdera

Efter ett arrangemang är det bra att utvärdera. Allt ni gör lär ni ju er av, och det är bra att göra en utvädering för att ni ska berätta för varandra vad ni lärt er, vad ni tyckte var bra och vad som kan göras bättre. Speciellt om ni vill göra samma sak igen!

Spåna vidare

Om ni tyckte det var kul att arrangera, och ni känner att ni vill göra det igen, varför inte börja fundera på nästa arrangemang? Ta chansen att hitta på nya idéer medan ni fortfarande har peppen och energin från förra arrangemanget!