Guider > Spoken Word
Spoken Word
Vad kul att ni är intresserade av att starta en spoken word grupp! Spoken Word är som poesi som läses upp inför publik, eller som rap som framförs utan musik.
Ett annat ord för spoken word är estradpoesi. Det här är vår guide till hur ni kan starta upp en cirkel där ni skapar Spoken word tillsammans.
Spoken Word
Vad kul att ni är intresserade av att starta en spoken word grupp! Spoken Word är som poesi som läses upp inför publik, eller som rap som framförs utan musik.
Ett annat ord för spoken word är estradpoesi. Det här är vår guide till hur ni kan starta upp en cirkel där ni skapar Spoken word tillsammans.
Checklista
Checklista
Checklista
Checklista
Kom igång!
Uppstartsmöte
För att komma igång med en spoken word grupp kan det vara bra med ett uppstartsmöte. Det är alltså ett möte då ni kommer igång med er grupp. Det gör ni genom att prata om vad ni vill göra, men också att bestämma vilka saker ni behöver göra för att kunna sätta igång.
Idéverkstad
För att komma igång behöver ni ha en första träff där ni tänker framåt.
Ni kanske har hundra idéer och uppslag på vad ni vill göra. Diskutera tillsammans och hitta kärnan - vad som är som är huvudfokus. Ni kan göra en övning för att diskutera vad ni har för erfarenheter och vad ni vill göra.
Starta en förening
Använd vårt startkit, för att starta upp en förening. Då kan ni öppna bankkonto och ta del av den stöttning Vi Unga kan ge. Det tar ungefär en timme om ni använder vårt startkit.
Starta en studiecirkel
Kontakta Studieförbundet Vuxenskolan och sätt igång en studiecirkel i Spoken Word. Det är bra att skriva ett mejl eller ringa dem direkt, så ni kan bjuda dem till nästa gång ni har möte. De kommer då vilja låna en timme av er tid för att berätta om studiecirkeln och hjälpa er att starta den. När ni startar en studiecirkel, så kommer en av er behöva gå en cirkelledarutbildning.
Planera fortsatta möten
Nu har ni tagit ert första steg mot en spoken word grupp! Men innan ni slutat, är det bra om ni planerar fortsatta möten. Vill ni söka pengar från Vi Unga? Ska ni ha ett möte för att bilda studiecirkel? Ska ni använda nästa flik - planera en träff - för att planera er första Spoken word träff? Bestäm vad ni ska göra och när ni ska göra det innan ni skiljs åt!
Planera en träff
Nästa steg i att starta en spoken word grupp är att planera era träffar. Här under följer råd om vad som är bra att bestämma och vad som är bra att tänka på när ni planerar en spoken word träff. Här följer också ett upplägg ni kan följa, som visar ungefär hur ni kan dela upp er träff i olika delar.
Mall för hur en träff kan se ut
Vi har gjort en mall för hur en träff kan se ut. Det är som ett slags schema över en träff. På så vis visar vi hur ni kan dela upp tiden under en träff. Den kan ni titta på när ni planerar er träff. Variation gör er piggare, så om ni delar upp träffen i olika delar, så kommer ni vara piggare och ha roligare!
Planera en träff
Cirkelledare och cirkeldeltagare
Här under samlar vi det som är bra att tänka på som ledare och deltagare i en spoken word-grupp. På så sätt kan ni skapa en roligare och bättre grupp.
Ge återkoppling
Många som är med i en spoken word grupp vill utvecklas och bli bättre på spoken word. Därför kan återkoppling - när någon berättar vad den tyckte om något som gjorts - vara viktigt för deltagare. Vi har gjort en lista med saker som kan vara bra att tänka på för att ge återkoppling.
Tips och råd
Inledning Teatergrupp
Inledning
Inledning
Inledning
Inledning
Intro till teaterlekar
Intro
Uppvärmning
Uppvärmning Rörelse
Uppvärmning Röst
Uppvärmning Teaterlek
Gruppövningar
Intro
Gruppövning
Gruppövning
Gruppövning
Gruppövning
Parövningar & scener
Intro
Parövning
Parövning
Parövning
Dramaturgi
Inledning
Tema Dramaturgi
Tema Dramaturgi
Tema Dramaturgi
Känslor
Intro
Tema känslor
Tema känslor
Tema känslor
Tema känslor
Tips & råd
Återkoppling är när man berättar vad man tycker och tänker om något en person skapat, för att personen som skapat ska kunna utvecklas, eller känna att den gjort något bra. Beröm är när man berättar vad man tyckte var bra.
Berätta vad du tyckte om
Ibland vill vi mest inspireras och bli peppade av varandra. Därför tycker många det är bra att få höra vad som de gjort bra när de skådespelat.
Var hjälpsam!
Att säga “Det här tyckte jag inte om” är inte hjälpsamt eftersom den som får höra det inte vet vad den kan förändra. Försök istället formulera återkoppling på ett hjälpsamt sätt, såsom “Jag tror jag hade varit mer övertygad om sorgen du ville förmedla, om du spelat ut känslorna mer våldsamt”. Det är återkoppling som är hjälpsam eftersom du berättar varför du tycker på ett visst sätt, och hur personen kan lösa det.
Två plus och ett minus.
Man kan också prata om varandras skådespel med principen två plus och ett minus. Det betyder att man börjar med att berätta två saker som var bra, och sen berättar en sak som skulle kunna bli bättre.
Lyssna lagom på återkoppling
Det är superbra att få höra vad någon annan tänker om det man skapar. Det ger perspektiv och förståelse. Men det är du som skådespelar som väljer din stil och vet vad du vill uppnå. Lyssna på återkoppling, men var inte rädd för att göra som du själv vill ändå.
Studiecirkeln är uppbyggd efter insamlade erfarenheter från Vi Unga. De flesta övningar här är hämtade från någon av de tre nedanstående resurserna, men några har anpassats för att passa in i denna modell. Genom de erfarenheter och tips vi fått har cirkeln utvecklats till att sätta samman övningar i ett paket för att uppmuntra till entusiasm och lärande.
Mer dramalekar hittar ni här:
Allt som behövs för att starta en teatergrupp är några personer som är intresserade av att starta en teatergrupp, och en lokal ni kan vara i. Här kommer några tips på hur ni kan hitta en passande lokal
Fråga i ert närområde
Fråga runt på era lokala kulturhus, skolor, gympasalar eller bibliotek om de har lokaler att låna ut. Eller något annat som finns i ert närområde. Det finns oftast lokaler att låna för den som vill bedriva kultur.
Låna av andra organisationer
Kanske finns det en dansförening, en brottningsklubb eller en scoutgård som har tillfällen över då ni kan använda deras lokaler? Kolla runt vad det finns för föreningar nära er, och kontakta dem.
Kontakta studieförbund
Många studieförbund har lokaler för sin kursverksamhet. Om ni startar en studiecirkel, så kan ni kolla med ert studieförbund om de har lokaler ni kan använda.