Turnering

Guider   >   Spelning

Turnering

Här är sidan för dig som vill planera och arrangera en turnering. Oavsett om ni vill arrangera en turnering för fotboll, basket eller pingis kan kan ni hittar ni här allt ni behöver.

Här är hela checklistan som pdf, som du kan ladda ner.

Turnering

Här är sidan för dig som vill planera och arrangera en turnering. Oavsett om ni vill arrangera en turnering för fotboll, basket eller pingis kan kan ni hittar ni här allt ni behöver.

Här är hela checklistan som pdf, som du kan ladda ner.

Checklista

Checklista

Checklista

Checklista

Checklista

 • Kom igång
 • Planera
 • Fixa
 • Nu kör vi
 • Avsluta

Kom igång!

Spåna på idé

Ni kanske har hundra idéer på vad ni vill göra. Använd vårt material för att hitta på och utveckla idéer. Diskutera tillsammans och hitta vad det är som ni vill fokusera på.

Utveckla er idé

Nu när ni har er är det dags att bestämma vad ni vill göra och hur ni vill göra det. Här hittar ni några tips på hur ni tar er idé till nästa steg.

Starta en förening

Använd vårt startkit, för att starta upp en förening. Då kan ni öppna bankkonto och ta del av den stöttning Vi Unga kan ge. Det tar ungefär en timme om ni använder vårt startkit.

Starta en studiecirkel i arrangörskap

Kontakta Studieförbundet Vuxenskolan och sätt igång en studiecirkel i arrangörskap. Det är bra att skriva ett mejl eller ringa dem direkt, så ni kan bjuda dem till nästa gång ni har möte. De kommer då vilja låna en timme av er tid för att berätta om studiecirkeln och hjälpa er att starta den. När ni startar en studiecirkel, så kommer en av er behöva gå en cirkelledarutbildning.

Börja planera!

Nästa steg i att arrangera en turnering är att komma igång med planeringen. Planera handlar om att ni bestämmer hur ni ska arbeta för att er turnering ska bli verklighet

Gör en tidsplan

Det är bra att kolla igenom allt ni behöver göra, så att ni vet hur mycket ni behöver planera. Ni kan ladda ner hela guiden som checklista, om ni tycker det är lättare att läsa igenom den på så sätt. Bestäm tidpunkt för turneringen, så har ni en utgångspunkt för era planeringar. Det kommer hjälpa er att planera rätt.

Gör en aktivitetsplan

I slutet av mötet kan det vara bra att gå igenom vad ni har bestämt, och vad som behöver göras innan nästa möte. Använd vår aktivitetsplan för att se till att det ni behöver göra och vem som ska göra det.

Ta hjälp i planeringen

Behöver ni mer hjälp i er planering? Testa att använda vår övning livspussel. Det är en övning som hjälper er hinna med ert eget liv, samtidigt som ni planerar ett arrangemang. Vi har även övningar i ansvarsfördelning, som hjälper er att fördela uppgifter rättvist mellan varann. Gå in på vår sida om föreningsliv, för att se våra andra övningar och tips.

    

Pengar

Att söka pengar ert arrangemang är viktigt tidigt i planeringen, eftersom det kan sätta gränser för vad ni kan göra. Här kan ni läsa mer om hur ni göra en budget och hur letar efter bidrag, stipendier och sponsorer. Tips! Vi Unga har ett bidrag till föreningar som heter Snabba Slanten. Där kan ni söka upp till tio tusen kronor. Läs mer här

Fixa!

En del i planeringen är alla praktiska saker ni behöver fixa lokal, deltagare, material och marknadsföring.

Lokalen

Fixa spelet

Det är bra att redan innan förbereda lagen och låta deltagarna anmäla sig till att delta på turneringen, vem som ska vara domare och hur spelschemat ska se ut. Här får ni någon tips på vad ni kan tänka på.

Utrustning

Ta reda på vilken utrustning som behövs för er turnering och hur ni fixar det. Kanske finns vissa saker redan i lokalen eller kanske har ni det själv? Ska deltagarna ta med något själva?

Börja sprida ordet

Det är även dax att börja sprida ordet. Vill ni affischera, sprida via sociala medier eller hitta andra sätt att nå ut på?

Sprid ordet och se till att synas Om ni vill att eventet ska bli fyllas av deltagare, se till att ni syns och att ert event sprids. Affischera i skolor, på fritidsgårdar och andra ställen där ni vet att målgruppen finns. Använd exempelvis snapchat, instagram och tiktok. Kanske ska ni göra en egen kanal för turnerinen?

Relationer är viktiga Era deltagare vill känna sig trygga i ert arrangemang. Därför är det bra om de känner igen er, och vet vilka ni är. Då känner de att de vet vem som står bakom era arrangemang.

Nu kör vi!

Nu kör vi handlar om vad som behöver göras under arrangemanget: Vilka arbetsuppgifter som finns vilken information deltagarna behöver få, hur schemat ser ut helt enkelt. Allt det som behöver göras under dagen eller det ni behöver tänka på.

Gör ett dagsschema

Med ett dagsschema är det lättare att ha koll under dagen. Här är tips om hur ni gör ett dagsschema.

Spelschema

Under er turnering kommer ni behöva göra ett spelschema. På spelschemat ser de vilka lag som spelar när och vem de spelar emot. Spelschemat kommer göra det lättare för spelarna att förstå hur turneringen skall gå till. Här har cupsupport tagit fram ett sida på hur ni enkelt kan göra ett spelschema.

Skicka ut information till deltagare

 • Schemat för dagen 
 • Lag och lagindelning
 • Information om vilka som är ansvariga och domare 
 • Information om spelschema, 
 • Om de ska ta med något 
 • Om det kommer finnas mat och fika
 • Kontaktuppgifter om de har några frågor
 

Vem gör vad?

Nu närmar sig den stora dagen, när er turnering äntligen blir av! Under turneringen, finns det många saker ni behöver hålla koll på och fixa. Använd därför vår lista över ansvarsområden, för att se till att det finns någon som vet och ansvarar för varje grej.

Ha kul!

Tips! Det är viktigt att ni inte bara skapar en positiv känsla för era deltagare, utan även en positiv känsla för er själva. Tips! Om ni har ett stort arrangemang, med många människor, så kommer några kanske vara missnöjda. Även om ni gör ett toppenjobb. Försök inte göra alla nöjda, för alla kommer inte bli nöjda.Tips! Det kan vara roligt och spännande att ha ett pris. Men en tävling kan vara lika rolig, trevlig och spännande utan pris. Ni kanske inte tävlar för pris utan prestige och tävlingslust. Ni kanske inte har en stor prispott, utan biobiljetter och medaljer.Tips! Om ni har kul när ni arrangerar själva är det större chans att ni gör det igen.

Avsluta!

Efter er turnering är det dags att avsluta arrangemanget .Här nedanför hittar du tips på vad som kan behöva göras för att avsluta ditt arrangemang. Det kan vara att ni tillsammans pratar om hur det gick, att ni skickar ut bilder och informerar de som ni har fått pengar av för att genomföra turneringen.

Sista aktivitetsplanen

Det ni nu behöver tänka på är vad som fortfarande behöver göras. Det kan vara saker som:

- Behöver ni städa direkt efter eller sker det dagen efter?
- Publicera bilder och text från turneringen?
- Tacka de som har ställt upp och hjälp till?
- Städa upp bland pengarna. Finns det något ni fortfarande behöver betala? Har ni sorterat alla kvitton och bokfört allt?

Det kan vara bra att göra en sista aktivitetsplan, där ni skriver ner de saker ni behöver göra klart eller lösa.

Redovisa pengar

När ni är färdiga med hela arrangemanget är det dags för en ekonomisk redovisning. Det är en slutlig beräkning av alla pengarna, som ni gör när ni har betalat allt ni behöver betala och fått in alla pengar ni kan få in. Ni gör den alltså när allt med pengarna är klart.

Utvärdera

Efter ett arrangemang är det bra att utvärdera. Allt ni gör lär ni ju er av, och det är bra att göra en utvärdering för att ni ska berätta för varandra vad ni lärt er, vad ni tyckte var bra och vad som kan göras bättre. Speciellt om ni vill göra samma sak igen!

Spåna vidare

Om ni tyckte det var kul att arrangera, och ni känner att ni vill göra det igen, varför inte börja fundera på nästa arrangemang? Ta chansen att hitta på nya idéer medan ni fortfarande har peppen och energin från förra arrangemanget!